2013-10-17 17:20:13• hírek • Kocsis Zoltán

Az Európai Városok és Régiók Konferenciáján Szatmárnémeti vezetői

Az ausztriai Pamhagen városa adott otthont október 13-15. között az Európai Városok és Régiók Konferenciájának. A háromnapos eseményen Dorel Cioca polgármester és Radu Roca alpolgármester képviselte Szatmárnémetit.

Abból az axiómából kiindulva, hogy a jövő gazdasági és politikai stratégiájának egyik legfontosabb alapja a határokon átnyúló együttműködés lesz, a szakemberek több fontos pontot, kérdést vitattak meg a konferencia ideje alatt.

Az egyik ilyen fontos kérdés az egészségügyi együttműködés. Mivel egyre több személy kér egészségügyi ellátást azon ország határain kívül, amelynek állampolgára, illetve egyre több szakember dolgozik külföldön, az Európai Bizottság direktívákat dolgozott ki a páciensek jogaival kapcsolatban - ezeket ismertették és vitatták meg Pamhagenben.

Egy másik fontos téma volt a magának egyre nagyobb jelentőséget kiharcoló turizmus. Szakemberek szerint főleg közép és dél-kelet európai városok és régiók számára egyre inkább a turizmus jelenti a gazdasági fejlődés egyik alappillérét, mivel a határok megszűntével a célpontok egyre szélesebb rétegek számára válnak elérhetővé. A konferencián szót ejtettek a reklámozási lehetőségekről, tárgyaltak a korlátozásokról.

A harmadik fontos téma az újrahasznosítható és zöld energiaforrások valamint a határokon átnyúló együttműködés kihívásai voltak. Mindenki egyetértett abban, hogy a jelenlegi energiahelyzet új perspektívákat és innovatív ötleteket követel. Az Európai Unió energiapolitikájának célja az energiaellátás decentralizálása és fenntarthatóságának megteremtése. Szó esett az energiabiztonságról, a helyi és regionális energiaforrások felhasználásáról, a határon átnyúló együttműködés kihívásairól.

Mindezek mellett olyan fontos témákról beszéltek a szakemberek, mint a regionális és helyi infrastruktúra finanszírozása, a régiók közötti közlekedés vagy a különböző energiaforrások hatékony felhasználása és bemutatták az együttműködések legjobb példáit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: